Nyheter

Ikke kast påskeappelsinene
Til tross for at det ikke ble noen hyttetur i år, havnet det kanskje noen appelsiner i handlekurven din likevel? Nordmenn kjøper flere millioner appelsiner hver påske. Ikke alle blir spist opp.
– Appelsinsvinn er dessverre et problem. Vi kjøper mer enn det vi klarer å konsumere, og når påsken er over, blir appelsinene liggende på kjøkkenbenken og mugne, sier Lene Kallum, kommunikasjonsrådgiver i matredder-selskapet Too Good To Go i en pressemelding.
Tall fra Framtiden i våre hender viser at butikkene totalt kastet tusenvis av appelsiner hver dag – rundt 30.000 daglig i 2016.
– I tillegg har kanskje butikkene tatt inn litt ekstra mange appelsiner, som de ikke blir kvitt. Resultatet er at vi kaster masse overskuddsmat som det har vært ressurskrevende å produsere og som kunne vært utnyttet på en god måte, sier Kallum i meldingen.
Mye svinn
Påskeappelsiner har vært et fast innslag i norske hjem i over 60 år. Ifølge Bama kjøpte vi rundt 16 millioner appelsiner bare i fjor påske.
– Norske husholdninger kaster over 40 kilo mat i året, noe som tilsvarer hver åttende handlepose, og frukt og grønt er noe av det vi kaster mest av, sier Kallum.
Bruk appelsinene i matlagingen
Hun råder folk til å lage noe godt av appelsinene i stedet.
– Med så mye tid hjemme, er alt tilrettelagt for kreativitet på kjøkkenet. Det ble kanskje ingen skitur med appelsiner i sekken, så hvorfor ikke trylle litt med dem i stedet? Det er en veldig allsidig frukt, som passer til alt fra juice og dessert til sauser og salater. Dessuten er utvalget stort nå – du får tak i både «blonde» og røde appelsiner, sier hun.