Nyheter

Nær 37.200 jordbruksforetak får utbetalt produksjons- og avløsertilskudd denne uka. Det er ny rekord, opplyser Landbruksdirektoratet. Foto: Terje Bendiksby | NTB

Historisk høy utbetaling til norske bønder

Landbruksdirektoratet gir 17 milliarder kroner i produksjons- og avløsertilskudd til norske bønder. Aldri har engangsutbetalingen i produksjonsstøtte vært større.

Publisert Sist oppdatert

Dette er tilskudd som ble avtalt i fjorårets jordbruksoppgjør som nå kommer inn på kontoen til bøndene. Beløpet er rundt to milliarder kroner høyere enn fjorårets utbetaling.

Prioritering av norsk matproduksjon

Landbruks- og matminister Geir Pollestad (Sp) opplyserer i en pressemelding at det er viktig for regjeringen å løfte inntektsmulighetene for norske bønder.

– Økningen av tilskuddene som utbetales nå i februar, er et håndfast resultat av regjeringens prioritering av norsk matproduksjon, sier han.

Presset likviditet

Nær 37.200 jordbruksforetak får nå utbetalt produksjons- og avløsertilskudd Søknadene fra 2023 er grunnlaget for utbetalingene.

Produksjonstilskudd er en fellesbetegnelse på en rekke tilskuddsordninger til norsk husdyr- og planteproduksjon. Formålet er å bidra til et aktivt og bærekraftig jordbruk. Tiltak til avløsning bidrar til å finansiere leie av arbeidskraft slik at bøndene kan ta ferie og få en ordnet fritid, heter det på nettsidene til Landbruks- og matdepartementet.

– Vi vet at mange bønder har en presset likviditet på denne tida av året. Nå blir tilskuddene som ble avtalt i mai, utbetalt. Tilskuddene er en viktig del av bøndenes inntekter og har også betydning for ferie og fritid, understreker Pollestad.

Powered by Labrador CMS