Annonse

Har reddet 10 000 matporsjoner
Etter at Meny inngikk samarbeid med Too Good To Go har de reddet tusenvis av matporsjoner fra å bli kastet.
Annonse
Meny inngikk et samarbeid med Too Good To Go i november i fjor. De har en app som sørger for at forbrukere kan redde overskuddsmat fra å ende som avfall.I første omgang var målet å få 30 Meny-butikker med i ordningen, men allerede nå er over 50 butikker med. Butikkene pakker overskuddsmat i forundringsposer og registrerer dem i appen. Kundene får kjøpt posene billig like før butikken stenger.Som oftest er det i ferskvareavdelingen at butikkene sitter igjen med overskuddsmat. Så langt i 2018 er 10 000 forundringsposer blitt reddet på denne måten.– Dette er et strålende tiltak. Posene med dagens godbiter blir revet bort så snart vi har fått lagt dem ut i appen. Folk gjør et skikkelig varp samtidig som de hjelper oss med å hindre matsvinn, sier Meny-sjef Vegard Kjuus i en pressemelding. Ordningen er ifølge Kjus populær både hos kjøpmenn og forbrukere, ikke minst fordi den er så enkel å gjennomføre.Meny har satt seg mål om å redusere matsvinnet med 50 prosent innen 2025. I den forbindelse har de blant annet satt spesielt fokus på «svinn-verstinger»s om frukt, grønt og bakervarer. Så langt i år har de spart 225 000 brød fra å ende som matsvinn ved å selge dem til halv pris dagen derpå. Nær 100 tonn frukt og grønnsaker er så langt reddet ved at de selges enkeltvis i eget tilbudsstativ.– Tiltakene som fungerer best, er de som gir kundene en merverdi, slik som å sette ned prisen. Så må vi parallelt jobbe med holdningsendringer først og fremst hos oss selv, men også hos kundene, sier Kjuus.Ifølge Matvett kaster vi 355 000 tonn mat i Norge hvert år, hvorav forbrukerne står for 61 prosent, dagligvarebransjen for 18 prosent og matindustrien for 21 prosent.– Å redusere matsvinn er et av våre viktigste samfunnsbidrag. Det er verken økonomisk, etisk eller miljømessig bærekraftig å kaste spiselig mat, sier Kjuus som understreker at det i første omgang handler om mer presise logistikk- og innkjøpsrutiner. Målet er å sitte igjen med minst mulig matavfall, hvorav 100 prosent går til biogass eller dyrefôr. Eksempelvis henter Bakehuset alt overskudd av brød for levering til bønder.
Blir revet bort
Annonse