MILJØ: Eirik Oland (t.v.), daglig leder i Handelens Miljøfond, og Peter Sundt, styreleder i Handelens Miljøfond. (Foto: Handelens Miljøfond)

Handelens Miljøfond starter opp i dag

– Medlemmene i fondet er butikker som selger plastbæreposer, og nå tar disse miljøansvar, sier Eirik Oland, daglig leder i Handelens Miljøfond.

Publisert Sist oppdatert
Handelens Miljøfond vil bruke 300 – 400 millioner kroner i året til å redusere plastposebruk, redusere plastforsøpling og øke ressursutnyttelsen av plast. Fra i dag vil medlemmene i Handelens Miljøfond bidra med 50 øre per plastbærepose til fondet.– Dette er en god nyhet for miljøet. Til sammen kan dette utgjøre mellom 300 og 400 millioner kroner årlig, som skal brukes til å redusere plastforsøpling, øke plastgjenvinning og støtte tiltak som reduserer bruk av plastbæreposer, forteller Oland i en pressemelding.Handelens Miljøfond ble stiftet i november 2017 og har allerede medlemmer som står for cirka 80 prosent av plastposesalget i Norge.– Vi har med de tre store aktørene innen dagligvare, COOP, Norgesgruppen og Rema 1000, og dessuten aktører som Vinmonopolet, Kolonial.no, Varner, Hennes & Mauritz og One Bag Habit. Vi regner med at mange flere blir med på laget i løpet av sommeren, sier Oland.Samarbeid mellom myndigheter og næringsliv EUs «plastposedirektiv» krever at landene enten har et reduksjonsmål, eller at det tas betalt for alle plastposer over disk. Norge har valgt det siste. Handelen og Klima- og miljødepartementet har kommet frem til en felles forståelse, der handelen selv tar ansvar for å redusere de negative konsekvensene av bruk av plastbæreposer.Næringslivet, herunder Virke, NHO Service og Handel og Dagligvarehandelens Miljøforum, har etablert Handelens Miljøfond for å sikre at midlene som samles inn brukes til å redusere miljøutfordringene knyttet til plast.– Det er et viktig signal når Klima- og er villige til å la næringslivet selv etablere konstruktive løsninger som sikrer at midlene som samles inn går til miljøtiltak. Dette kombinert med lave administrative kostnader både for det offentlige og næringslivet gjør dette til en vinn-vinn situasjon, der miljøet er den store vinneren, sier Oland.– Dette er en kjempesatsing for å redusere miljøproblemene knyttet til plast, og vi kan alle bli mer bevisste på hvordan vi bruker plast i hverdagen, legger han til.Midlene som hentes inn til Handelens Miljøfond vil gå til å støtte tiltak som reduserer plastbæreposeforbruket, støtte tiltak som styrker arbeidet mot marin- og landbasert plastforsøpling, primært nasjonalt men også internasjonalt, og støtte tiltak som styrker arbeidet med økt ressursutnyttelse av plast, for eksempel plastgjenvinning.Uavhengige eksperter har gitt Handelens Miljøfond råd om hvordan midlene bør anvendes, slik at de kommer best mulig til nytte for miljøet. Det vil bli utlyst midler i løpet av høsten 2018.Handelens Miljøfond er åpent for medlemmer fra samtlige kjeder og butikker i dagligvare-, fag- og servicehandel som selger plastbæreposer til forbrukere. Butikker bestemmer selv utsalgsprisen på plastbæreposene, men butikker og kjeder som er medlemmer i Handelens Miljøfond, må betale inn 50 øre per plastpose til fondet. Bedrifter som vil bli medlemmer kan melde sin interesse på .

Felles forståelse

– Kjempesatsing

Det vil bli utlyst midler

www.handelensmiljofond.no
Powered by Labrador CMS