Norsk produksjon:
Grøntløftet uten egen øko-satsing
Det skilles ikke mellom økologisk og konvensjonell matproduksjon i det store norske Grøntløftet, opplyser Landbruks- og matdepartementet på spørsmål fra Økologisk24. Derfor blir det heller ikke egne øko-prosjekter i storsatsingen som skal gi norsk frukt og grønt et løft.
Det store norske Grøntløftet er et samarbeid mellom aktørene i grøntnæringen i Norge, inkludert dagligvarehandelen. Målet er å øke forbruket og andelen av norske frukt og grønnsaker.
Relaterte artikler
-
Grønt løftes – når hele verdikjeden drar i samme retning
-
Grøntløftet vokser videre
-
De som spiser minst frukt og grønt, mener at de spiser nok av det
-
– Godt kjøpmannskap er nøkkelen til økt salg av økologisk mat
-
Matpakkene blir «dårligere» jo eldre skolebarna blir
-
Første skritt til en intensjonsavtale med håndfaste øko-tiltak
-
Vi gir barna våre mindre og mindre frykt og grønt etter fylte fire år
-
Nordmenn spiser mer frukt og grønt, men fortsatt langt fra nok
-
Forbruket av frukt og grønt stiger for første gang på fem år
-
Landbrukets Økoløft er blitt del av Grøntløftet
Grøntløftet ble lansert under Arendalsuka i midten av august.
Storsatsingen skal gi en norskandel på frukt og grønt på 60 prosent innen 2035, noe som både vil øke selvforsyningsgraden og forbedre folkehelsen. Det er Stiftelsen Norsk Mat og Opplysningskontoret for frukt og grønt som tilrettelegger for koordinert kampanjeinnsats i Grøntløftet.
Prosjektet skal i utgangspunktet vare i tre år, og det er blitt bevilget 5 millioner kroner for 2025 til det over jordbruksavtalen.
- LES OGSÅ: Hvor blir det av økomaten i Grøntløftet?
Etter at avtalen var undertegnet, stilte Økologisk24 spørsmålet om Grøntløftet også inneholdt separate tiltak som kunne gi økologisk matproduksjon et løft.
Svaret er nei.
«Satsingen er for hele grøntnæringen, og det skilles ikke mellom konvensjonell og økologisk produksjon. Det er derfor ikke egne øko-prosjekter, men økologisk produksjon i Norge vil nyte godt av satsingen på norsk produksjon generelt», opplyser landbrukspolitisk avdeling i Landbruks- og matdepartementet.
Satsingen er for hele grøntnæringen, og det skilles ikke mellom konvensjonell og økologisk produksjon
På oppfølgingsspørsmålet fra Økologisk24 om hvordan økologisk produksjon vil nyte godt av Grøntløftet, svarer avdelingen:
«Ettersom satsingen har som mål å øke forbruket og andelen av norskprodusert frukt og grønnsaker generelt, vil dette også være positivt for norskproduserte økologiske produkter. Dersom det er en økning i produksjon og forbruk av norskproduserte frukt og grønnsaker, vil dette også være positivt for norskproduserte økologiske frukt og grønnsaker som forhåpentligvis vil oppleve en økning i produksjon og forbruk.»
Nylige artikler
18 prosent mindre matsvinn i norsk jordbrukssektor
Rosiner topper fortsatt verstinglisten
Matredderne er mest keen på Menys varmmat
Få rester av plantevernmidler over tillatt grenseverdi funnet i norskprodusert mat
Økologiske Villbrygg AS skal forske på råvarebehandling av ville norske vekster
Mest leste artikler
Forplikter seg til å fremme norsk økologisk mat
Gjett hva som gjør at forbrukere oppfatter mat som bærekraftig
Coop setter omsetningsrekord for økologiske matvarer
Få rester av plantevernmidler over tillatt grenseverdi funnet i norskprodusert mat
Når kommuneøkonomien går utover barns tilbud