Nyheter

Kornbonde Terje Romsaas fra Sørum ble tildelt nyvinningen Landbrukets bærekraftpris i 2023. Foto: Håvard Simonsen

Går sammen om å løfte Landbrukets bærekraftspris

Før jakten på årets prisvinner starter, kommer nyheten om at Landkreditt går inn som hovedsamarbeidspartner for Landbrukets bærekraftpris.

Publisert Sist oppdatert

I fjor ble Landbrukets bærekraftpris utdelt for første gang. Det var kornbonde og innovator Terje Romsaas fra Sørum i Viken som vant. Han ble belønnet med diplom og en pengepremie på 100.000 kroner under årsmøtet til Felleskjøpet Agri.

De to andre finalistene var fruktprodusent Einar Kjelbergnes fra Flora i Trøndelag, og gras-, ammeku- og sauebonde Johan Odden fra Folldal i Innlandet.

Prisen er utviklet av Felleskjøpet Agri, og skal hedre god agronomi og godt dyrehold. Den har som mål å finne og anerkjenne bønder som har tatt konkrete grep for å drive mer bærekraftig og lønnsomt.

Vil fremme klimasmart landbruk­

Nå går samvirkeselskapene Felleskjøpet Agri og Landkreditt sammen om å styrke oppmerksomheten rundt et lønnsomt, bærekraftig norsk landbruk.

– Det er en udelt styrke for prisen at vi har fått med Landkreditt inn som hovedsamarbeidspartner. Sammen skal vi løfte fram både små og større tiltak for klimasmart og bærekraftig landbruk, mener Anne Jødahl Skuterud, styreleder i Felleskjøpet Agri.

– Norsk jordbruk er blant verdens mest klimasmarte, men veien til målet er fortsatt lang, poengterer Hans Edvard Torp, styreleder i Landkreditt SA.

– Landkreditt er en viktig partner for bonden, og vi vil være en bidragsyter til at næringa når målene som er satt, blant annet gjennom Landbrukets klimaplan. Landbrukets bærekraftpris er både et viktig instrument og en inspirasjon i dette arbeidet, understreker Torp.

«Norsk jordbruk er blant verdens mest klimasmarte, men veien til målet er fortsatt lang.»

Hans Edvard Torp, styreleder i Landkreditt SA

Utdeling i november

De to styrelederne i samvirkeselskapene går begge inn i juryen som skal tildele årets bærekraftspris.

Nominasjonsrunden starter i løpet av våren. Arrangørene bak prisen planlegger at prisen deles ut under Agroteknikk 2024 i november.

Fakta om Landbrukets bærekraftpris

  • Prisen er utviklet av Felleskjøpet Agri.
  • Den skal fremme bønder som har tatt konkrete grep for en mer bærekraftig og lønnsom matproduksjon.
  • Prisen skal løfte fram produsenter som kan være til inspirasjon for andre.
  • Landbrukets bærekraftpris bygger på Felleskjøpets bærekraftstrategi, som igjen er tuftet på Landbrukets klimaavtale.
  • Landbrukets bærekraftpris ble for første gang utdelt i 2023.
Powered by Labrador CMS