Nyheter

Veterinærinstituttet har påvist høypatogen fugleinfluensa hos en kommersiell fjørfebesetning i Rogaland. Illustrasjonsfoto: Shutterstock

Fugleinfluensa påvist i fjørfebesetning i Rogaland

Veterinærinstituttet har påvist høypatogen fugleinfluensa hos en kommersiell fjørfebesetning i Rogaland. Mattilsynet ble varslet etter at flere dyr døde brått, og prøver fra besetningen ble sendt til Veterinærinstituttet for analyse.

Publisert Sist oppdatert

­Nyheten om et nytt utbrudd av fugleinfluensa i Rogaland kommer bare dager etter at EFTAs klageorgan ESA har oppfordret norske myndigheter til å bedre sin beredskap mot smittsomme fuglesykdommer.

Det skjedde etter at ESA hadde gjennomført tilsyn i oktober i fjor.

Måtte avlive 9.000 fjørfe

Dyreholdet i Rogaland består av 18.000 fjørfe som holdes i to separate bygninger. Det er så langt bare påvist fugleinfluensa hos fjørfe i én av bygningene, opplyser Veterinærinstituttet.

Som en respons på utbruddet har Mattilsynet måttet avlive alle fjørfe i bygningen hvor det er påvist smitte og etablere en verne- og overvåkingssone med henholdsvis tre og ti kilometers radius fra den rammede gården. Innenfor disse sonene gjelder restriksjoner som berører alle som holder fugler.

Høypatogen fugleinfluensa er en fjørfesykdom på nasjonal liste 1.

- Viruset kan forårsake store lidelser hos fuglene som rammes, og sykdommen er vanligvis svært dødelig for høns, understreker Silje Granstad, veterinær og fagansvarlig for fjørfe ved Veterinærinstituttet.

Advarte om økt risiko for utbrudd

Veterinærinstituttet er nasjonalt referanselaboratorium for aviær influensa og lager jevnlig oppdaterte oversikter om forekomsten av fugleinfluensa i Norge.

I en risikovurdering 11. januar advarte Veterinærinstituttet om økt risiko for utbrudd i norske fjørfebesetninger de kommende månedene, særlig i områder der det er mye andefugl tett på fjørfegårder.

Veterinærinstituttet anbefalte derfor, sammen med Mattilsynet, at både kommersielle fjørfehold og dyrehold med fugler i fangenskap burde ha økt fokus på smitteverntiltak.

I tillegg anbefalte de to at dyrehold med fugler i kommunene Stavanger, Randaberg, Sola, Sandnes (unntatt tidligere Forsand kommune), Klepp, Time og Hå burde gjøre tiltak for å øke biosikkerheten.

Les mer i siste statusrapport fra Veterinærinstituttet.

Høypatogen fugleinfluensa ble for første gang påvist i Norge i 2020. Siden den gang har virussykdommen forårsaket dødelighet hos villfugl over store deler av landet, opplyser Veterinærinstituttet.

Powered by Labrador CMS