Nyheter

Fra matsvinn til pølsegull
I vinter sto Eiker Gårdsysteri i fare for å kaste 800 kg ost grunnet skjønnhetsfeil. Da bestemte Meny seg for å løse ysteriets matsvinnutfordring.
En pølse ble utviklet i limited edition. I mai fikk holtefjellpølsa gull i NM i kjøtt i klassen «Snadderpølse hot».
– At nylanseringen vår, Holtefjellpølse, stakk av med en gullmedalje i NM er ekstra moro. Produktet er resultat av et bærekraftinitiativ, men også et godt samarbeid mellom flere av våre lokalmatleverandører, sier Espen Lie, leder av Meny-Lauget og kategorisjef for ferskvare i Meny, i en pressemelding.
I vinter ble han kontaktet av Eiker Gårdsysteri, som er en av kjedens lokalmatleverandør på ost. Ysteriet sto i fare for å måtte destruere 800 kg ost av typen Eiker Holtefjell ung, grunnet skjønnhetsfeil. Lie samlet Meny-Lauget og pølsemaker Albert Idsøe. Sammen utviklet de den grovkvernede Holtefjellpølsa av Jæren Smak-svin. I tillegg til ost fra Eiker, er pølsa smaksatt med mesk fra fermentering av Midsummer Hotsauce. Midsummer, som produserer Hot sauce av norsk chili dyrket i Stavanger, er også en av kjedens lokalmatleverandører.
– Pølsa har mye god smak og lett sting. Det er ikke bare dommerne i NM som liker pølsa. Den er alt blitt en salgssuksess i Meny. Vi har den inne som limited edition, så den har vi ikke for alltid. Læringen i prosjektet tar vi med oss videre, sier Lie.
NM i kjøtt gikk av stabelen 12. mai. Da smakte 24 dommere seg gjennom over 600 produkter fordelt på ulike kategorier innenfor spekemat, pølser, grillmat og bacon. De delte ut medaljer i tre valører: gull, sølv og bronse.