Nyheter

Regjeringen vil gi utenlandske sesongarbeidere mulighet til å komme til Norge for å jobbe i jordbrukssektoren, til tross for koronaepidemien.

Fortsatt karantene for utenlandske sesongarbeidere

Sesongarbeidere fra EØS-land får komme til Norge, men må først gjennom 14 dagers karantene.

Publisert Sist oppdatert

Justis- og beredskapsdepartementet har i dag fastsatt endringer i bortvisningsforskriften som innebærer at EØS-borgere som skal jobbe i en næring der det er kritisk behov for arbeidskraft, skal få komme inn i Norge. Denne endringen er svært viktig for landbruket.

20.000- 30.000 sesongarbeidere er Bondelagets overslag for behovet.

– Nå gjør vi endringer slik at personer som har arbeidskontrakt på at de skal i jobb i Norge, kan komme til Norge, sier justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) til TV 2.

Betyr mye for produsentene

– Dette er en ordning jeg har jobbet for å få på plass. Våronna står for døren, og nå kan EØS-borgere, som har fått jobb i landbruket, komme til Norge og starte opp med arbeidet. Denne endringen vil bety mye for produsenter som akkurat nå mangler arbeidskraft, sier landbruks- og matminister Olaug Bollestad (KrF) i en pressemelding.

Endringen innebærer at EØS-borgere som skal påbegynne et arbeidsforhold i for eksempel landbruk, gartneri, skogbruk og matindustri ikke skal bortvises.

Personer som ankommer Norge, skal oppholde seg i karantene i 14 dager etter ankomst til Norge, før de kan begynne å jobbe.

Så blir spørsmålet hvor mange som vil reise til Norge, her avhenger trolig mye av situasjonen i hjemlandet. Uansett er det klart at landbruket også vil trenge norske sesongarbeidere, og der har landbruket en betydelig lønnsutfordring.

Store utfordringer

Som Matindustrien har omtalt de siste uke, er det store utfordringer knyttet til mangel på utenlandske arbeidere i landbruket, som følge av stengte grenser og karantenerestriksjoner.

LES MER | Ingen avklaringer for norske sesongarbeidskraft

Problemet er særlig stort i grøntnæringen, der det er snakk om et behov på mange tusen sesongarbeidere gjennom året.

– Det er viktig å få tilgang på utenlandsk arbeidskraft med relevant og riktig kompetanse. Grøntsektoren er en spesialisert næring, og har behov for personell med ulik bakgrunn. En rekke sesongarbeidere fra utlandet har denne kompetansen. Vi jobber også videre med å finne incentiver for å få nordmenn til å ta jobb i landbruket, sier landbruks- og matminister Olaug Bollestad.

LES MER | Uten frikort vil permitterte tape på å ta jobb i landbruket

Powered by Labrador CMS