Matforsyning
Første skritt tatt på veien til nasjonalt beredskapslager for matkorn
Staten har inngått avtale med fire aktører i kornbransjen som skal bidra til å bygge opp et nasjonalt beredskapslager for korn etter at den tidligere ordningen ble avviklet for over 20 år siden.
Beredskapslager er viktig for norsk matsikkerhet i en eventuell krisesituasjon. Etter planen skal beredskapslager tilsvarende tre måneders forbruk av mathvete være på plass innen 2029, skriver Landbruks- og matdepartementet i en pressemelding.
I fjor satte regjeringen av 63 millioner kroner over statsbudsjettet til etablering av beredskapslageret.
– Beredskapslagring av korn har vært en viktig sak for regjeringen. Senterpartiet og Arbeiderpartiet har både i opposisjon og posisjon jobbet for å få beredskapslager på plass, sier landbruks- og matminister Geir Pollestad (Sp).
Staten eier kornet, bransjen tilbyr lagre
Regjeringen har utformet en avtale hvor staten skal eie kornet, mens kommersielle aktører i kornbransjen skal lagre og ta vare på kornet. I dag signerte staten avtale med fire aktører i kornmarkedet som skal lagre kornet.
De fire aktørene som har fått kontrakt på å lagre korn med oppstart i år og i 2025, er Norgesmøllene AS, Fiskå Mølle AS, Strand Unikorn AS og Lantmännen Cerealia AS. Det totale volumet er på 30.000 tonn.
For å gi forutsigbarhet både for staten og aktørene som skal stå for kornlagringen, er kontraktene på 25 år. Til høsten skal det lyses ut nye kontrakter med oppstart i 2026, 2027, 2028 og 2029.
Ifølge regjeringen skal lagrene bygges opp med 15.000 tonn i året til totalt 82.500 tonn.
Nylige artikler
Matredderne er mest keen på Menys varmmat
Få rester av plantevernmidler over tillatt grenseverdi funnet i norskprodusert mat
Økologiske Villbrygg AS skal forske på råvarebehandling av ville norske vekster
Se hvem som kom til den nasjonale finalen
4 av 10 forbrukere vil vite mer om økologisk mat
Mest leste artikler
Forplikter seg til å fremme norsk økologisk mat
Gjett hva som gjør at forbrukere oppfatter mat som bærekraftig
Når kommuneøkonomien går utover barns tilbud
Bli kjent med Matvalgets nye leder
Flere nordmenn sier at de ønsker å kjøpe (mer) økologisk mat