Nyheter

Forlot Unilever, satser på Freia
Samarbeid med Mondelez-eide Freia er et av grepene Hennig-Olsen Is har tatt for å møte den stadig skarpere internasjonale konkurransen.
2020 ble tidenes beste år for Hennig-Olsen Is AS i Kristiansand. I fjor produserte og solgte Hennig-Olsen 34,3 millioner liter is, og omsetningen passerte 1 milliard kroner.
– Markedet går litt i bølger. I år har vi hatt en kald og lang vår fram til mai, men ved utgangen av juli er vi på nivå med fjoråret, som var «all time high» for oss, sier Paal Hennig-Olsen, tredje generasjons toppsjef og sammen med broren Martin hovedeier. Hennig Olsen har røtter tilbake til 1924 og er Norges eldste iskremprodusent.
Hennig-Olsen er hovedleverandør til Norgesgruppens kjeder Kiwi, Meny, Spar og Joker, og til Bunnpris. Hennig-Olsen produserer også for NorgesGruppens egne merkevarer (EMV).
Diplom-Is er størst i omsetning totalt sett, mens Hennig-Olsen er størst i antall liter produsert iskrem.
Samarbeider med Freia
1. januar 2020 ble ti års samarbeid om distribusjon av Ben & Jerry’s is fra verdens største iskremprodusent Unilever avsluttet. Avtalen ble ikke fornyet.
Isbøttene på 0,45 liter er et av de raskeste voksende segmentene i ismarkedet, ikke bare i Norge, men i hele verden.
Disse bøttene med dessertis er nå det viktigste produktet i samarbeidet med Freia.

– Freia-produktene ble veldig store i fjor, men det er litt tyngre i år – en naturlig utvikling for nye produkter, sier Paal Hennig-Olsen til Matindustrien.
En sentral forskjell til det tidligere samarbeidet er jo nå at Hennig-Olsen Is selv produserer isen, ikke bare distribuerer den.
Kiosken er flyttet hjem
Pandemien har naturlig nok endret markedet også for Hennig-Olsen Is, som i likhet med Diplom-Is opplever stekt vekst i markedet for multipack, altså større forpakninger med flere is i hver pakke.
– Det er her den største utviklingen har skjedd, det er en trend over hele Europa. Tilgangen på is er ikke som før, det er ikke bare å stikke ned i kiosken. Kiosken er flyttet hjem, forbrukerne handler is i større pakker for å spise den hjemme.
Ny generasjon på vei inn
Paal Hennig-Olsen har ledet selskapet siden 1996. Han er født i 1953 og pensjonsalderen er altså passert.
– Jeg skal gi stafetten videre til fjerde generasjon. Mine tre sønner er inne i bedriften på ulike fagfelt, men jeg skal ikke gi meg ennå, svarer Paal Hennig-Olsen lattermildt når Matindustrien spør om når skal gi seg.
– Å jobbe med iskrem er fortsatt veldig gøy!