Nyheter

Daglig leder Cristiano Aubert i Matsentralen forventer flere nyfattige på grunn av koronautbruddet. Her er han sammen med landbruks- og matminister Olaug Bollestad, som besøkte Matsentralen i Oslo i februar.

– Flere nyfattige vil trenge mat

Etterspørselen etter mat til fattige stiger.

Publisert Sist oppdatert

– Vi har allerede merket økt etterspørsel og vi forventer at den vil fortsette å øke, sier daglig leder Cristiano Aubert i Matsentralen i Oslo.

Matsentralen omfordeler overskuddsmat fra matbransjen til vanskeligstilte.

Vi forventer en vekst av nyfattige

Så langt går leveransene både inn og ut fra de sju matsentralene i Norge som de skal. Aubert er også styreleder i Matsentralen Norge. Han melder at «lagrene er sprengfulle».

Matbransjen leverer

Bare i Oslo deles det daglig ut fem tonn med mat, tilsvarende 10.000 måltider. Mer enn 300 frivillige organisasjoner hjelper til med å omfordele mat og drikke.

Og mat- og drikkebransjen leverer. Ifølge Aubert var veksten i varer inn til Matsentralen på 39 prosent i forrige uke, målt mot gjennomsnittet for januar og februar. Tilsvarende tall for varer ut er 4 prosent.

Situasjonen er likevel utfordrende fordi de frivillige organisasjonene som har hatt matservering, har stengt ned sine tilbud på grunn av koronaviruset.

Storkjøkkenmarkedet, blant annet hoteller og restauranter, ligger nede for telling. Matsentralene mottar en del varer som var tiltenkt dette markedet. Ikke alt kan brukes på grunn av store forpakninger, men flere større frivillige organisasjoner har muligheter for å pakke det

Permitterte melder seg

– Vi forventer en vekst av nyfattige. Vi har fått flere telefoner fra permitterte arbeidere fra blant annet bygg- og anleggsbransjen, for eksempel østeuropeere som enten står uten jobb på grunn av permitteringer eller som sitter i karantene. Med den høyeste arbeidsledigheten siden 1930-tallet regner vi med at mange kommer til å trenge hjelp med mat framover, forklarer Cristiano Aubert.

Strenge rutiner

Matsentralene gjør hva de å begrense muligheten for spredning av koronaviruset. Derfor er det innført strenge rutiner rundt henting av varer. Dette er status i Oslo nå:

– Kun organisasjoner som har forhåndsbestilt time hente mat, og kun én organisasjon kan besøke oss om gangen. Vi har vi gitt alle frivillige fri for å begrense smittemulighetene.

Det betyr også ekstra lange dager for Aubert og hans tre andre ansatte.

– Jeg er heldigvis frisk, takk og lov for det.

Du kan bidra

Coca-Cola Norge AS leverer i dag 74 paller med brus til Matsentralen i Oslo.

– Brus er ikke en viktig matvare, men det betyr mye for mange likevel, sier Aubert.

Nå er han spent på hvordan situasjonen vil utvikle seg framover.

Vil du donere mat til en matsentral? Her finner du mer informasjon om hvordan.

Eksempler på overskuddsmat sentralene mottar er: Feilvare (på emballasje), kort holdbarhet, overproduksjon, pakningsendringer, sesongvarer og varer som er gått ut av sortiment.

Dersom du trenger mathjelp, anbefaler Aubert deg å bruke Matkartet for å finne en ideell organisasjon i området der du bor.

Matsentralene i Norge

Nettverket har sju matsentraler som dekker Norge fra Grimstad i sør til Tromsø i nord:

Kilde: matsentralen.no

Powered by Labrador CMS