Nyheter

Nanna Vestergaard Kaldan er kulinarisk ekspert hos matkasseleverandøren HelloFresh, som har gjennomført spørreundersøkelsen.

Fire av ti kaster mer mat i jula

Vi vil gjerne kutte matsvinnet, men i jula kaster 4 av 10 mer enn ellers.

Publisert Sist oppdatert

Det er en av konklusjonene i spørreundersøkelsen Respons Analyse har gjort for matkasseleverandøren HelloFresh, der 1.166 nordmenn over 18 år har deltatt.

– Undersøkelsen viser først og fremst at nordmenn er opptatt av matsvinn, men at det er vanskelig å unngå i jula enn ellers. Mange er opptatt av å ikke gå tomme for mat og handler derfor inn mer enn de trenger, sier Nanna Vestergaard Kaldan, kulinarisk ekspert i HelloFresh.

Noen hovedfunn

Mål med undersøkelsen var å kartlegge nordmenns forhold til matsvinn, og særlig i juletiden, som forbindes med mye mat. Her er noen hovedfunn

  • 86 % er i stor grad opptatt av å redusere sitt matsvinn

  • 79 % av husholdningene reduserer matsvinn ved å benytte rester til å lage mat senere

  • 39 % kaster mer mat i julen enn ellers i året

  • 3 av 4 kjøper vanligvis mer mat enn det som trengs til julefeiringen

  • 59 % kjøper mer mat i julen for å være på den sikre siden tilfelle uventede gjester/situasjoner mens 36 % er redd for å gå tom for mat

  • 84 % spiser opp restene fra julemiddagene de neste dagene

LES MER | Matsvinnet i matindustrien tilbake på 2015-nivå

Forpakninger og behov

Nanna Vestergaard Kaldan i HelloFresh mener å kutte matsvinnet er noe av det viktigste vi kan gjøre for klimaet.

– I HelloFresh jobber vi kontinuerlig med å redusere eget CO2-avtrykk ved å effektivisere forsyningskjeden. Samtidig har vi et mål om å hjelpe forbrukerne til å redusere eget matsvinn ved å tilby ferdigporsjonerte ingredienser. Å tilpasse forpakninger til faktisk behov er et viktig tiltak som flere sikkert kan tilby, sier hun til Matindustrien.

Hun mener også det kan være vanskeligere å unngå matsvinn i julen, fordi vi kjøper ingredienser vi sjelden bruker resten av året.

Powered by Labrador CMS