Nyheter

Regjeringen og landbruks- og matminister Olaug Bollestad sikrer grøntprodusentene med utvidelse av avlingsskadeordningen.

Får erstatning også for mangel på mannskap

Produsentene av frukt, bær og grønnsaker får erstatning også hvis avlingene svikter på grunn av mangel på arbeidskraft.

Publisert Sist oppdatert

Regjeringens beslutning om å utvide den eksisterende avlingsskadeordningen for jordbruket gjelder produsenter av frukt, bær og grønnsaker. Landbruks- og matdepartementet vil utforme detaljene i ordningen i samarbeid med Landbruksdirektoratet og næringen. Endringen skal gjelde ut innhøstingssesongen i år.

Større trygghet

– Mange grøntprodusenter skal i disse dager sette i gang med våronna: de skal så og plante, slik at vi får gode, norskproduserte grønnsaker, frukt og bær. Regjeringen skaper nå større trygghet for produsentene, slik at de setter i gang med den produksjonen de opprinnelig hadde planlagt, sier landbruks- og matminister Olaug Bollestad.

Dermed har regjeringen nærmest helgardert økonomien for grøntprodusentene på grunn av koronaviruset. Mangelen på arbeidskraft, først og fremst sesongarbeidere fra utlandet har allerede utløst flere tiltak:

EØS-borgere får komme til Norge, så lenge de følger karantenereglene.

Permitterte og arbeidsledige skal tjene på å ta seg jobb i næringen, en forskriftsendring sørger for at de bare må føre halvparten av timene de jobber på meldekortet til Nav.

Flere av tiltakene som er lansert for næringslivet treffer også grøntnæringen.

Lønnsomheten viktigst

Leder Kjersti Hoff i Norsk Bonde- og Småbrukarlag er enig i at det trengs noen strakstiltak med tanke på arbeidskraften.

Foto Leder Kjersti Hoff i Norsk Bonde- og Småbrukarlag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Hun er ifølge ABC Nyheter kritisk til at regjeringen letter på Nav-regler framfor å sikre bedre importvern og øke lønnsomheten i matproduksjonen, men at løsningen er å få opp lønnsomheten i matproduksjonen.

– Vi er kritiske til Bollestads løsning. Det eneste alternativet vi har, er bedre lønnsomhet og dermed bedre evne til å betale høyere lønn, sier hun nettstedet.

Powered by Labrador CMS