Annonse
Fant kolistinresistente bakterier
E. coli-bakterier resistente mot antibiotikumet kolistin er funnet for første gang i Norge.
Annonse
Disse ble funnet i scampi importert fra Bangladesh og i frossent, rått hundefôr importert fra Storbritannia.Gjennom overvåkningsprogrammet NORM-VET undersøker Veterinærinstituttet, på oppdrag fra Mattilsynet, forekomsten av antibiotikaresistens i vanlige bakterier i fôr, dyr og mat. Resultatene oppsummeres i NORM-VET-rapporten som publiseres hver høst.Kolistin er et antibiotikum som benyttes til å behandle infeksjoner forårsaket av multiresistente mikrober hos mennesker. I mange land brukes dette også til matproduserende dyr, noe som ikke er tillatt i Norge.– Når kolistinresistens med dette genet påvises i Norge, viser det at blant annet import av matvarer og stor reisevirksomhet øker risikoen for å finne slike antibiotikaresistente bakterier også her til lands. Det påviste genet er ekstra uønsket fordi det kan overføres til andre beslektede bakterier. Det er likevel grunn til å understreke at vi i Norge har en mer gunstig resistens-situasjon enn omtrent alle andre land, skriver Mattilsynet i en pressemelding.De informerer videre om at alle typer E. coli dør under vanlig varmebehandling, som for eksempel steking. Vanlig, god kjøkkenhygiene er det viktigste tiltaket mot alle slags bakterier i mat. Det finnes alltid en risiko for at rått kjøtt og rå scampi kan inneholde bakterier og andre smittestoffer, og det er derfor viktig å håndtere det på en slik måte at du unngår å bli smittet. Rått hundefôr kan alltid utgjøre en fare for bakteriesmitte.Stort forbruk av antibiotika er hovedårsaken til antibiotikaresistens. Norge er et av de landene som bruker aller minst antibiotika i matproduksjon, og har handlingsplaner for ytterligere reduksjon av forbruket både til mennesker og dyr.Det er ikke tillatt med forebyggende bruk av antibiotika til matproduserende dyr i Norge.– For å bevare den gode situasjonen vi har i landbruket, kreves koordinert innsats fra myndigheter, næring og forskningsmiljøer, spesielt i en situasjon hvor problemet med antibiotikaresistens vokser i andre land, skriver Mattilsynet.
Import øker risikoen
Annonse