Restaurant

EU vil forby engangsemballasje på serveringssteder

Fra 2030 blir det forbudt i EU å servere mat i engangsemballasje på restauranter og kafeer, enten der er snakk om plast eller papp.

Publisert Sist oppdatert

Nylig ble det enighet mellom EU-parlamentet og ministerrådet om en foreløpig avtale. Den skal stemmes igjennom i begge instanser før den trer i kraft. Voteringen vil trolig skje før sommeren.

Det er ikke bare bruk av engangsemballasje på kafeer og restauranter det er snakk om. Avtalen omfatter mange typer innpakning i engangsplast, blant annet ubearbeidet frukt og grønt, små flasker med sjampoer og såper som gjester finner på hotellrom, og plastinnpakninger av kofferter på flyplasser.

Gjelder også små forpakninger

Det vil også gjelde små forpakninger av sukker, krydder og små kjeks som finnes overalt i kafé- og restaurantnæringen.

– For første gang i en miljølov setter EU mål for å redusere emballasjeforbruket, uansett hvilket materiale som blir brukt, sier Frederique Ries fra Renew-gruppen i parlamentet.

Hun har ledet forhandlingene om den avtalen som det nå er enighet om.

Sterkt press fra lobbygrupper

Plastforbruket i serveringsbransjen har vært gjenstand for langtrukne forhandlinger og sterkt press fra både fast-food-gigantene og papir- og pappindustrien. Den sistnevnte bransjen hevder at bruk av resirkulert papp fra bærekraftige skoger er mer miljøvennlig enn plast.

Nå skal materialprodusenter og store aktører på banen for å vise vei i utviklingen av ny emballasje, slik at det blir enklere og billigere å velge grønne løsninger, sier arbeidsgiverorganisasjonen Dansk Erhverv.

Powered by Labrador CMS