Nyheter

Det var god stemning i salen da fjorårets Matpris ble delt ut. Nå jakter juryen på nye kandidater. Foto: Joachim Sollerman

Etterlyser kandidater til Matprisen 2023

Matprisen er prisutdelingen for alle som bryr seg om bærekraft i matbransjen. I år markerer Matprisen sitt tiårsjubileum, og juryen ber publikum om tips til gode kandidater.

Publisert Sist oppdatert

­– Skal vi løse klima- og naturkrisen, må vi spise og produsere mer bærekraftig mat. Derfor har Matprisen i ti år hedret bønder, kokker, fiskere, ystere, formidlere, forskere og folk som tar bærekraftige matvalg. Dem trenger vi flere av, sier Ingrid Kleiva Møller, juryleder og fagrådgiver for bærekraftig matproduksjon i Framtiden i våre hender, i en pressemelding.

Hun oppfordrer alle til å foreslå kandidater til Matprisen 2023:

– For Matprisen er det vesentlig at ikke bare de som roper høyest blir hørt. Vi i juryen har stor nytte av forslagene som kommer inn og håper så mange som mulig benytter muligheten til å fremheve dyktige aktører, både enkeltpersoner og hele organisasjoner.

Gjennom sine ti år har Matprisen kåret et stort spenn av vinnere fra alle deler av bransjen. Her finner en alt fra storkjøkkenaktører, restauranter og restauratører, meierier, ildsjeler, kjøttprodusenter og vegetarianere, landhandlere og bransjeorganisasjoner.

– Vi lever i en tid hvor valgene vi tar i dag, får mye å si for morgendagen. De som har vært nominert til matprisen de siste årene er gode eksempler på at måten vi produserer og spiser mat på, kan bidra til å endre dagens kurs i en mer bærekraftig retning. De er forbilder for sine bransjer som viser at det ikke behøver å være motsetning mellom verdiskapning og et levelig miljø, mellom matglede og et engasjement for en tryggere fremtid, sier Anne Marie Schrøder, kommunikasjonssjef i Matvett og jurymedlem.

Matprisens uavhengige jury har ansvaret for å velge ut kandidater til de åtte prisene, men de vil gjerne motta tips om verdige kandidater, enten det er noen du beundrer, dine kollegaer eller deg selv. Tidligere nominasjon er ingen hindring.

Kandidatene vil vurderes ut ifra egne priskriterier, og i løpet av høsten annonserer juryen tre nominerte i disse priskategoriene. Vinnerne kåres under prisutdelingen 13. november på Sentralen i Oslo.

Prisene som deles ut er:

  • Matprisen
  • Debioprisen
  • Årets kjøkken
  • Årets storkjøkken
  • Årets salgskanal
  • Årets formidler
  • Årets produsent
  • Årets utfordring

Meld inn dine forslag her!

Fristen for å foreslå kandidater er 25. april.

I år består juryen av Ingrid Kleiva Møller (juryleder og fagsjef i Framtiden i våre hender), Anne Marie Schrøder (kommunikasjonssjef i Matvett), Arnt Steffensen (kokk og leder i Kost- og ernæringsforbundet i Delta), Mikael Svensson (driver Restaurant Kontrast, Avalon og b.culture), Thomas Horne (forfatter og foredragsholder), Trond Ivar Qvale (skribent og fortsatt litt bonde), og Vegard Botterli (kommunikasjonsrådgiver i Norsøk).

Juryen har også siden 2017 valgt ut den unge, kvinnelige kokken som skal motta KokkeKarlas stipend på 50 000 kroner.

Kandidater til stipendet kan forslås her.

Powered by Labrador CMS