Lakseparasitt

Etter 43 år er lakseparasitten Gyrodactylus salaris utryddet fra Skibotnregionen i Troms og Finnmark. Bildet viser død laks fra et annet område som også har blitt rammet av den samme parasitten.

ESA godkjenner norske tiltak for å kontrollere og utrydde laksesparasitt

EFTAs kontrollorgan ESA har godkjent Norges oppdaterte bekjempelsesprogram mot lakseparasitten Gyrodactylus salaris.

Publisert Sist oppdatert

I juli 2021 godkjente ESA nasjonale tiltak i Norge for å utrydde den dødelige lakseparasitten, som lever på huden til ferskvannsfisk. 

ESA godkjente den gang Norges bekjempelsesprogram for vassdrag der parasitten var påvist, samtidig som resten av Norge ble godkjent som sykdomsfritt.

Norske myndigheter har siden rapportert til ESA at bekjempelsesprogrammet er fullført i flere vassdrag, og at disse deretter er blitt erklært fri for lakseparasitten. Samtidig har Gyrodactylus salaris blitt påvist i to nye vassdrag. 

Hensiktsmessige tiltak

ESA har vurdert informasjonen fra norske myndigheter og er tilfreds med at tiltakene som er iverksatt, er nødvendige og hensiktsmessige for å kontrollere spredningen av parasitten, skriver EFTA i en pressemelding.

ESA har derfor godkjent tiltakene, og listen over områder i Norge med godkjent bekjempelsesprogram er tilsvarende endret. 

Følgende vassdrag er erklært fri for Gyrodactylus salaris: 

Troms fylke: Skibotnselva, Signdalselva og Kitdalselva. 

Nordland fylke: Leirelva, Ranelva, Drevja, Fusta, Vefsna, Hundåla, Halsanelva, Hestdalselva, Dagsvikelva og Nylandselva. 

ESA har godkjent at to nye vassdrag blir omfattet av bekjempelsesprogram: 

Møre og Romsdal fylke: Gylelva

Buskerud fylke: Ebbestadelva. 

ESAs beslutning kan du lese her.

Powered by Labrador CMS