MAT TIL ELDRE: – Vi er et av landene som er først på eldrebølgen. Det forklarer hvorfor industrien er opptatt av dette, sier Johanne Brendehaug i Tine. (Foto: Tine)

Eldremat har dårlig rykte

Halvparten av nordmenn har et dårlig inntrykk av maten eldre får på institusjon, viser en ny undersøkelse.

Publisert Sist oppdatert
Undersøkelsen, som er gjennomført av Norstat for Tine, viser at 49 prosent av de spurte har et dårlig eller svært dårlig inntrykk av maten eldre får på institusjon. Kun 22 prosent har et bra inntrykk av norsk eldremat.Pårørendealliansen og Tine foreslår nå en nasjonal dugnad for bedre mat for eldre.– Tine jobber tett med ernæringsfysiologer for å gjøre maten bedre og sunnere. Utfordringen kommer i møte med offentlige budsjetter som presser prisene og kvaliteten ned. Det er derfor vi trenger en nasjonal dugnad med større budsjetter og tydeligere krav til kvalitet, sier konsernsjef Hanne Refsholt i Tine.Anita Vatland, leder i Pårørendealliansen, mener matomsorg og god eldreomsorg henger sammen.– Har vi ikke løsninger for matomsorg for hjemmeboende og de på institusjon, vil vi heller ikke klare andre mål for god eldreomsorg. Vi er glade for fokuset og tanken om en omfattende dugnad, for underernæring bør vi med respekt å melde nå få en slutt på, sier hun.Refsholt mener alle som har ansvar for matproduksjon til denne målgruppen må øke fokuset på kvaliteten på maten som lages og serveres både på offentlige og private institusjoner, i tillegg til det som serveres hjem til den enkelte.– Mange eldre får mat levert hjem til seg. Denne blir ofte levert på kjøkkenbenken og så er det opp til den enkelte å tilberede denne riktig, men maten har ingen effekt på helsen før den faktisk er spist, sier Refsholt, og legger til at om ikke eldre får tilpasset og næringsrik mat, kan resultatet bli underernæring og alvorlig sykdom.– Vi vet hvor viktig måltidet er, og kanskje spesielt for eldre. Måltidet bør representere et høydepunkt i dagen, men dessverre finnes for mange eksempler på det motsatte, og for mange eldre er underernært. Med små grep kan vi gjøre maten mer innbydende og næringsrik for eldre, sier Refsholt.En tredel av de pårørende som er spurt i undersøkelsen mener kunnskapsnivået rundt mat og ernæring er for dårlig blant de ansatte på eldreinstitusjoner.– Vi må spre kunnskap om hva som er riktig ernæring for eldre. I Tine samarbeider vi tett med ulike forskningsmiljøer for å få frem kunnskap om hvordan vi kan gjøre måltidene for eldre bedre, avslutter Refsholt.

Nasjonal dugnad

Kvaliteten må opp

For lavt kunnskapsnivå

Powered by Labrador CMS