Nofima

NOFIMA-FORSKERE: Ida Rud (fra venstre), Birgitte Moen og Stefan Sahlstrøm med ulike varianter av korn.

Ekstrudering av korn påvirker tarmfloraen

Ubehandlet fullkorn gir bedre tarmflora enn fullkorn som er ekstrudert.

Publisert Sist oppdatert
Nofima-forskere har undersøkt hvordan tarmfloraen påvirkes av om fullkornet er ubehandlet eller ekstrudert.– Nyere forskning taler for at sammensetningen av bakerier i tarmen har stor betydning for helsen, peker de på.Spørsmålet forskerne ønsket å finne svaret på, var om det spiller noen rolle hvordan kornet blir behandlet. De har gjort forsøkene sine på unge griser. Grisens anatomi er veldig lik menneskets.I dag er det vanlig å ekstrudere kornet for å bevare eller forbedre funksjonen til fiber. Samtidig kan kornets struktur endres.– Ekstrudering er en rask prosess der sammalt mel av korn varmes opp ved høy temperatur, 120–140 grader, samtidig som det eltes og deretter presses gjennom en dyse slik at det kommer ut i en spiselig form, sier forsker Stefan Sahlstrøm.Frokostblandinger som for eksempel Cheerios er eksempler på ekstrudert korn.– Våre forsøk viser at grisene som spiste ubehandlet fullkorn, både fra bygg og havre, fikk en rikere tarmflora med flere gunstige bakterier sammenlignet med grisene som fikk ekstrudert fullkorn, forteller Nofima-forsker Birgitte Moen.I tarmen til grisene som hadde spist ubehandlet fullkorn, var det en høyere andel av gunstige melkesyrebakterier som bifidobakterier og laktobaciller.I tillegg kunne forskerne påvise mer smørsyre i tarmen til disse grisene. Smørsyre har en betennelses- og krefthemmende effekt i tarmen.– Det fantes lite kunnskap om hvordan ekstrudert korn påvirker tarmfloraen, samtidig antok vi at ekstruderingsprosessen fører til kjemiske, strukturelle og enzymatiske endringer i kornet, som også kan påvirke tarmfloraen, sier Moen.– Det viste seg at vi hadde rett, men vi vet ikke med sikkerhet om resultatene fra griseforsøkene er overførbare til mennesker. Det trengs derfor videre forskning på dette området, sier Birgitte Moen.For matprodusenter som ønsker å utvikle nye, sunne kornprodukter, vil disse forskningsresultatene være et nyttig underlag, skriver NofimaForskerne har tidligere sett at ekstrudering øker opptaket av antioksidanter. Det å fermentere bygg og havre med melkesyrebakterier gir en formidabel vekst i tilgjengelige antioksidanter.

Fiber og struktur

Gunstige bakterier

Manglet kunnskap

Sunne kornprodukter

Powered by Labrador CMS