Nyheter

Eksport: Sjømat 8 ganger større enn landbruk
Sjømatindustrien kan juble høyest, men også eksporten av norske jordbruksvarer fikk et løft i 2021.
-
Sjømateksport 2021: 120,8 milliarder (+14,3 %)
-
Landbruksvarer: 14,3 (+6 %)
Slik oppsummerer avtroppende administrerende direktør Renate Larsen i Norges sjømatråd jubelåret 2021:
– Vi er i den svært gunstige posisjonen at vi har produkter som hele verden vil ha – også i krisetider. Det har resultert i etterspørselsvekst, rekordvolum og en total eksportverdi som Norge aldri har opplevd før. Det er imponerende og viser at norsk sjømat er en av våre viktigste fremtidsnæringer, sier hun.
42 millioner måltider – hver dag
Totalt eksporterte Norge 3,1 millioner tonn sjømat til en verdi av 120,8 milliarder kroner i fjor. Det er rekord i både volum og verdi og tilsvarer 42 millioner måltider hver eneste dag – året rundt. Verdiveksten er 14,3 prosent fra 2020 og befester fisken, og ikke minst laksen, sin suverene posisjon som Norges viktigste eksportartikkel på matfronten.
Sverige størst på jordbruksvarer
3. mars kommer den mest komplette statistikken for eksport av norske jordbruksvarer, Landbruksdirektoratets «Omverdenen til norsk landbruk og matindustri». Matindustrien har fått en smakebit, og den viser for 2021 en eksportverdi for norske landbruksprodukter var 14.268 millioner kroner, opp 6 prosent fra 2020. Våre ti største eksportmarkeder, med Sverige på toppen, står for tre firedeler av dette.
Her er topp ti i 2021. Verdi i millioner kroner (og endring fra 2020 i %):
- Sverige 2.436 millioner kroner (10 %)
- Danmark 1.741 (-12 %)
- Storbritannia 1.238 (17 %)
- USA 1.237 (-10 %)
- Russland 1.093 (32 %)
- Tyskland 829 (-2 %)
- Nederland 651 67 %
- Japan 518 (-16 %)
- Island 504 (72 %)
- Tyrkia 497 (40 %)

Bredt utvalg
Lista over norske jordbruksvarer som eksporteres er lang. I 2020 utgjorde de såkalte RÅK-varene, industrielt bearbeidede landbruksvarer som er regulert i EØS-avtalen, 3,2 milliarder kroner av eksporten. På denne lista finner vi blant annet knekkebrød (205 millioner kroner), sjokolade (234 mill.), pizza (81 mill.), brød og bakverk (137 mill.) og iskrem (56 mill.).
Alt i eksportstatistikken er heller ikke menneskeføde. I 2020 eksporterte Norge tilberedt dyrefôr for hele 4,1 milliarder, 30,6 prosent av den samlede eksporten av jordbruksvarer.
Krever oppfølging
– Det er ingen grunn til at norske mat- og drikkeprodusenter skal stå med lua i hånda i eksportmarkedet. Stadig flere ser jo også mulighetene. Norge har veldig mye å by på. Vi har ren mat med fenomenal kvalitet, sier administrerende direktør Nina Sundqvist i Stiftelsen Norsk Mat.
Samtidig understreker hun at eksport er krevende, det er ikke bare «å knipse med fingrene» for å lykkes.
– Eksport krever kontinuerlig oppfølging. Utfordringene for mange lokalmatprodusenter er at de mangler personer som kan følge opp salgs- og markedsarbeidet på bortebane, sier hun – og trekker fram Tørrfisk fra Lofoten og tilstedeværelsen deres i Italia som et eksempel på hva som skal til for å lykkes.
Restråstoff fra Nortura
Nortura er Norges største kjøttprodusent, men kjøtteksporten er svært lav.
– Vi eksporterer hovedsakelig det vi karakteriserer som restråstoff, og har generelt liten eksport av human føde, sier kommunikasjonssjef Mari Hagerup i Nortura.
Norturas datterselskap Norilia eksporterer både huder, skinn, ull, innmat og bein. Nesten 70 prosent av volumet som omsettes gjennom Norilia går til eksport, med mange store kunder på lista. Norsk skinn går blant annet til luksusvesker fra verdenskjente Hermes.
Bioco er et bioteknologi- og bioraffineringsselskap lokalisert på Hærland i Østfold, eid av Norturas datterselskap Norilia og Felleskjøpet. Sammen har de investert 123 millioner kroner i anlegget, som produserer høyverdige proteiner, fett og mineraler av bein fra kylling- og kalkunproduksjon. Eksporten til USA er i gang.
Jarlsberg størst for Tine
Den andre samvirkegiganten i norsk matindustri, Tine SA, har også en betydelig eksport, der Jarlsberg-osten fortsatt er det største produktet. Etter at eksportstøtten ble fjernet 1. juli 2020, har Tine som kjent etablert fabrikk i Irland.
– Vi leverer Jarlsberg fra Norge ut 2022. Så leverer vi hjul og blokk fra Tine Irland og blokk fra Alpine Cheese Ohio i USA, forklarer kommunikasjonssjef Sindre Ånonsen i Tine.
Han opplyser at Tine vi fortsette å eksportere spesialoster som brunost, nøkkelost, Alpeost, Snøfrisk, hard geitost, Frozen curd med flere til markeder i utlandet fra Norge.
Landbruksdirektoraret opplyser til Matindustrien at verdien av norsk osteeksport falt fra 450 millioner kroner til 260 millioner kroner i 2021. I volum er fallet fra 7.900 tonn i 2020 til 4.650 tonn i 2021.
– Mye av reduksjonen i eksporten av ost kan tilskrives bortfall av eksportstøtten, sier seksjonssjef Harald Moksnes Weie i Landbruksdirektoratet.