Nyheter

En ny undersøkelse for matkasseleverandøren HelloFresh tyder på at trange økonomiske tider gjør oss mer bevisste på eget overforbruk og matsvinn. Foto: Getty images | Matvett

Dyrtiden gjør oss mer oppmerksom på vårt matsvinn

Har dyrtiden gjort oss mer bevisst på matsvinn og overforbruk når vi både handler og spiser mat? En spørreundersøkelse for matkasseleverandøren HelloFresh tyder på det.

Publisert Sist oppdatert

Undersøkelsen, utført av YouGov for HelloFresh, har tatt for seg nordmenns forhold til matsvinn og matinnkjøp i forkant av påsken.

Funnene viser at nordmenn mener de tar bevisste valg som bidrar til å redusere matsvinn og overforbruk.

Tenker økonomisk

59 prosent av respondentene svarte at de legger vekt på økonomi, fra middels til stor grad, når de handler inn til påske. Kun 2 prosent sa at de kaster mer mat rundt påskehøytiden, sammenlignet med andre tider av året.

Funnene tyder på en høy grad av bevissthet rundt matforbruk, og hvor mye av det vi kjøper inn som ender opp som avfall, mener HelloFresh.

Sofia Fattori er kulinarisk ansvarlig i matkasseleverandøren HelloFresh. Foto: HelloFresh

Sofia Fattori, kulinarisk ansvarlig i HelloFresh, synes at funnene er gledelige.

– At nordmenn er bevisste på sitt eget matsvinn i påsken, er godt å se. Det er i tråd med vårt mål om å tilby løsninger som både er praktiske og miljøvennlige, sier hun.

– Vi har et felles ansvar for å utnytte ressursene våre på best mulig måte. Fra vår side jobber vi for å redusere matsvinnet ved å gi kundene det de trenger for å lage mat, verken mer eller mindre, sier Fattori.

Planlegg bedre – kast mindre

Å få middagene levert på døra, fremfor å handle inn for mye i butikken, er et godt utgangspunkt for mindre matsvinn – også i høytidene, mener matkasseleverandøren.

For når alt kommer til alt handler det om planlegging både før, underveis og etter påskefeiringen.

Det kan Matvett skrive under på. Matvett er mat- og serveringsbransjens selskap for å forebygge og redusere matsvinn.

– Det er flott at respondentene svarer at de er blitt mer bevisst på å ta vare på maten, og det også i høytidene, sier Anne Marie Schrøder i Matvett. Foto: Matvett

– Planlegging er alltid en viktig faktor for å unngå matsvinn. Særlig hvis vi skal reise bort, enten til en hytte hvor det ikke er matbutikker i nærheten, eller hvis vi skal på hotell og ikke kan ta med maten hjemmefra. Da gjelder det å spise seg ut av kjøleskapet før vi drar, sier Anne Marie Schrøder i Matvett.

– Det er flott at respondentene svarer at de er blitt mer bevisst på å ta vare på maten også i høytidene. Vi vet fra våre undersøkelser, og gjennom faktiske plukkanalyser, at folk ofte gjør noe annet enn de sier, fortsetter hun.

Tips for mindre matsvinn

Sofia Fattori og Anne Marie Schrøder har utarbeidet noen enkle tips for mindre matsvinn som ikke bare gjelder i høytider og ferier, men året rundt.

Tips til deg som skal være hjemme: Det er fort gjort å glemme at de fleste matbutikkene er stengt store deler av påsken, eller har reduserte åpningstider. Sørg for at du planlegger måltidene, og at du handler inn eller bestiller i god tid.

Tips til hytteeiere: Planlegg menyen slik at flere råvarer passer sammen, legg inn en restebuffet i løpet av ferien og kjøp inn riktig mengde mat. Det varierer enten du har med barn, eller det bare er voksne som skal spise.

Tips til hyttegjester: Foreslå å spise opp rester før du ønsker deg noe nytt til middag. Bidra til å rydde opp etter måltidet og pakke inn og kjøle ned restene.

Tips til hotellgjester: Planlegg måltidet ved å ta en runde rundt buffeten før du forsyner deg. Smak først hvis du er usikker på om du liker retten eller tilbehøret, og forsyn deg flere ganger.

Powered by Labrador CMS