Nyheter

– Den rekordhøye andelen produksjonsfisk vi har vært vitne til så langt i år, er et omdømmeproblem for næringen, mener Robert H. Eriksson i Sjømatbedriftene. Filmklipp: Sjømatbedriftene

– Bør vende tommelen ned for Mowis søknad om dispensasjon

– Departementet bør si klart og tydelig nei til Mowis dispensasjonssøknad om å få eksportere produksjonsfisk, mener Robert H. Eriksson, administrerende direktør i Sjømatbedriftene.

Publisert Sist oppdatert

­I forrige uke gikk Mowi-sjef Ivan Vindheim ut og mente at forbudet mot eksport av produksjonsfisk er en konkurransehemmende og proteksjonistisk regel.

I dag ble det kjent at verdens største oppdrettsselskap hadde søkt om dispensasjon fra eksportforbudet.

Dette får Sjømatbedriftene til å reagere.

Omdømmeproblem

– Dette handler ikke om proteksjonisme, men om omdømmet til norsk laks ute i markedet. Det vi nå er vitne til er at mer fisk med dårlig kvalitet havner ute i markedet, mener Robert Holmøy Eriksson, administrerende direktør i Sjømatbedriftene.

– Ser man dette i sammenheng med de utfordringene og negative oppslag som har versert i media det siste halvåret, så bidrar ikke det til å skape økt tillit til vår næring, verken her hjemme eller der ute, legger han til.

Feilretting må skje i Norge

– Den rekordhøye andelen produksjonsfisk vi har vært vitne til så langt i år, er et omdømmeproblem for næringen. Feilretting må skje i Norge før fisken sendes til konsum ute i markedet, krever Eriksson.

Han synes det er avgjørende viktig at myndighetene og politisk ledelse er tydelig på hvordan dagens regelverk skal håndteres og praktiseres. Reglene er ikke til å misforstå, sier han.

Han understreker at problemet ikke er regelverket, men etterlevelse av regelverket – og manglende ressurser i Mattilsynet til å drive effektiv kontroll.

Powered by Labrador CMS