Kyllingproduksjon
Bartnes melder overgang til Norsk Kylling
Lars Petter Bartnes, tidligere bondelagsleder og konsernstyremedlem i Nortura, er én av fire bønder som nå har inngått leveringsavtale med Norsk Kylling.
Norsk Kylling tar inn fire nye produsenter i Midt-Norge. Avtalene går til Nortura-produsenter som står uten leveringsavtale. De sikrer dermed videre kyllingproduksjon på gårdene.
Berørt av Nortura-nedleggelser
De fire nye produsentene holder til på Beitstad, Rennebu, Surnadal og Leinstrand, og er alle berørt av Norturas beslutning om å legge ned kyllingproduksjon i Trøndelag. Samlet skal de fire bøndene levere 417.000 kyllinger i året til Norsk Kylling.
Tidligere bondelagsleder Lars Petter Bartnes er én av dem som nå får avtale med Norsk Kylling. Han har drevet med kyllingproduksjon siden 1999.
I sitt 1.400 kvadratmeter store fjøs på Beitstad utenfor Steinkjer, skal han bidra med 110.000 Hubbard-kyllinger i året. Han er glad for at den nye avtalen bidrar til at de kan opprettholde kyllingproduksjonen.
– Når Nortura valgte å avslutte produksjonen i Trøndelag, er vi veldig fornøyde med den nye avtalen med Norsk Kylling og muligheten den gir til å fortsette med kyllingproduksjon, skriver Bartnes i en pressemelding.
Satser i Trøndelag
– Norsk Kylling har gjort mye bra, og med investeringene i nytt slakteri, nytt rugeri og overgang til en mer saktevoksende kyllingtype viser de at de satser i Trøndelag. Det er bra for regionen og for mangfoldet i landbruket, fremholder han.
Bartnes er ikke den eneste bransjekjendisen som nå har signert med Norsk Kylling. Også tidligere olje- og energiminister Ola Borten Moe er blant de fire bøndene.
Oppgraderer til europeisk standard
Overgangen til Norsk Kylling innebærer at alle bøndene oppgraderer produksjonen til ECC-standard.
European Chicken Commitment (ECC) er en ny og strengere standard for dyrevelferd, og Norsk Kylling er den første industrielle produsenten i verden som integrerer den i hele verdikjeden.
Tor Inge Lien, produksjonsdirektør i Norsk Kylling, forteller at de fire nye produsentene gjør ulike tilpasninger for å sikre at kravene til ECC er klart til første innsett.
– I tillegg til at Norsk Kylling bruker en kylling som vokser saktere, stiller vi krav om vindu eller dagslysespekter i fjøs, leker og aktiviteter for kyllingene og årlig revisjon av arbeidet med tredjepartskontroll.
Alle de fire nye produsentene har tidligere samarbeidet med Norsk Kylling gjennom en såkalt konseptprodusent-avtale.
– Dette er dyktige bønder som vi har god erfaring med fra tidligere samarbeid. Vi gleder oss til de blir en del av Norsk Kylling-laget i løpet av våren og sommeren, forteller Lien.
Tett dialog mellom Nortura og Norsk Kylling
For Nortura har det vært viktig å finne gode løsninger for alle kyllingprodusentene de har i Midt-Norge. Det siste halve året har Norsk Kylling og Nortura hatt tett dialog om saken, skriver sistnevnte i pressemeldingen.
– Vi er glade for at våre konkurrenter ser mulighetene som ligger i å bevare disse verdiene, sier Johnny Stafsnes-Gergersen, leder for tilførsel, plan og rådgivning i Nortura.
Nylige artikler
Første skritt på veien til å fase ut bruk av forsøksdyr i Norge?
«Erkenorske» grønnsaker inneholder lave nivåer av uønskede stoffer
Flere nordmenn sier at de ønsker å kjøpe (mer) økologisk mat
Dette er Norturas nye konsernsjef
Altfor mange små matprodusenter har ikke skriftlige avtaler med dagligvaren eller grossist
Mest leste artikler
Gjett hva som gjør at forbrukere oppfatter mat som bærekraftig
Grønt løftes – når hele verdikjeden drar i samme retning
Hva skal til for å få fart på markedet for økologisk grønt?
– Skal vi nå målet om mer økologisk areal, må staten ta ansvar
EU-krav utfordrer norske løkbønder