Nyheter

– Nyt Norge-merket er et symbol på kvalitet og trygghet, og det er viktig at vi opprettholder tilliten til merket, mener stortingsrepresentant Alfred Bjørlo (V).

Alfred Bjørlo: – Nyt Norge-merket kan miste sin verdi

Alfred Bjørlo, Venstres næringspolitiske talsperson, frykter at Tine-saken kan svekke omdømmet til Nyt Norge-merket.

Publisert Sist oppdatert

Tine har fått dispensasjon til å bruke Nyt Norge-merket på sine yoghurtprodukter, selv om de i tiden framover vil bli produsert delvis på tysk melk (2,5 prosent melkepulver). Årsaken er melkemangelen, som har sørget for at Tine har måttet importere 15 millioner liter i vinter.

Bevis på norsk kvalitet

Nyt Norge-merket skal garantere norske forbrukere at produktet er laget av norske råvarer.

Merkeordningen Nyt Norge eies av den uavhengige Stiftelsen Norsk Mat.

Formålet er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør stiftelsen ved å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon, og ved å synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter, heter det på deres nettsider.

I august i fjor ble det passert en milepæl, med over 5.000 registrerte varer fra 128 ulike produsenter.

«Nyt Norge-merket er en viktig merkevare for norsk matproduksjon. Det er et symbol på kvalitet og trygghet, og det er viktig at vi opprettholder tilliten til merket.»

Alfred Bjørlo mener at dette er en alvorlig utvikling som kan føre til at Nyt Norge-merkevaren vannes ut. Han stilte derfor landbruks- og matminister Geir Pollestad (Sp) to spørsmål som han vil ha besvart i Stortinget (se lenger ned i artikkelen).

– Nyt Norge-merket er en viktig merkevare for norsk matproduksjon. Det er et symbol på kvalitet og trygghet, og det er viktig at vi opprettholder tilliten til merket, understreker Venstre-representanten.

Flere dispensasjoner?

Bjørlo frykter at dispensasjonen til Tine kan føre til at andre produsenter også vil søke om å få bruke Nyt Norge-merket på produkter som inneholder utenlandske råvarer.

– Dersom dette blir en «slippery slope», der mange andre produkter i tiden framover må få lignende dispensasjoner på grunn av likebehandlingsprinsipper, da er saken alvorlig, sier Bjørlo.

På bakgrunn av dette har Alfred Bjørlo altså stilt landbruksministeren følgende skriftlige spørsmål:

  • Hva mener landbruksministeren om en slik utvanning av Nyt Norge-merkevaren?
  • Hvilken oversikt har departementet over omfanget av andre dispensasjoner som i fremtiden må bli innvilget til andre produsenter for andre produkter delvis produsert på utenlandske råvarer, av hensyn til prinsippet om likebehandling?

Bjørlo er ikke alene om å være bekymret. Resten av opposisjonen på Stortinget går et skritt lengre og ber Tine om å fjerne Nyt-Norge-merket på varer som inneholder importmelk, skriver NTB.

Powered by Labrador CMS