Annonse

10 finalister til Matskattstipendet
Årets finalister til Matskattstipend 2017 er nå plukket ut. – De ti nominerte tilhører det absolutte toppsjiktet av norske lokalmatprodusenter, sier leder av Meny-lauget, Espen Schöning Lie.
Annonse
Av de 450 lokalmatprodusentene samarbeider med, er nå ti kandidater plukket ut som finalister til Matskattstipend 2017. Vinneren, som offentliggjøres av landbruks- og matminister Jon Georg Dale 22. september i forbindelse med , mottar 500 000 kroner.– Tanken bak Matskattstipend er å fremme og videreutvikle norsk lokalmat, til stor glede for forbrukerne. Vi ønsker å løfte frem spennende produsenter over hele landet, og stimulere til unik kvalitet, produktutvikling og innovasjon, sier kommunikasjonsrådgiver Nina Horn Hynne i .Det er ingen tvil om at lokalmat-kategorien vokser kraftig i Norge. Siden 2010 har lokalmat hatt en årlig vekst på i snitt 24 prosent.– Et rikt vareutvalg og høye kvalitet er viktig for Meny, og i dette bildet er lokalmat essensielt. Vi er hele tiden på jakt etter matskatter. Meny er den desidert største aktøren av lokalmat i Norge med over 2300 lokalmatprodukter. Lokalmat er dessuten blitt trendy. Kundene er opptatt av hvor maten kommer fra, historien bak råvarene og at den er kortreist, sier Hynne.Matglede er et sentralt stikkord når Hynne får spørsmål om hvorfor akkurat disse ti finalistene ble valgt til årets Matskattstipend.– De utmerker seg på hver sin måte, men alle er fremoverlente. De har veldig gode produkter, men de ønsker alle å utvikle seg videre og de utfordre også oss. De tenker ikke bare på enkeltprodukter, men heller på matglede og hele måltider.Juryen, som kårer vinneren av Menys Matskattstipend, er bredt sammensatt av meningsbærere innen politikk, mat, dagligvare og landbruk.– De ti nominerte tilhører det absolutte toppsjiktet av norske lokalmatprodusenter, sier Espen Schöning Lie, kokk og leder av Meny-lauget.MenyMatstreifNorgesGruppen
Lokalmat i vinden
Annonse
Flinke til å spre matglede
I toppsjiktet
Annonse
De 10 finalistene 2017 er:
- Himmelspannet, ysteri i Hemsedal, Buskerud
- Nøisom Bryggeri, mikrobryggeri i Fredrikstad, Østfold
- Bamsrudlåven, isproduksjon i Mysen, Østfold
- Den sorte havre, havredyrking, Våler, Østfold
- Epleslang, eplemost, Holmlia, Oslo
- North sea salt works, havsalt, Aukra utenfor Molde, Møre og Romsdal
- Gårdsand, and og kylling, Re kommune i Vestfold,
- Grøstadgris, svinekjøtt, Re kommune i Vestfold
- Røros mat, diverse lokalmatprodusenter fra Røros, Sør-Trøndelag
- Vang gård, løk, kål, purre og gulrot, Toten, Oppland