Innovasjon

Forskere og ostespesialister fra hele verden samles nå til ostesymposium i Bergen.

Internasjonalt symposium med siste nytt
innen osteforskning

Rundt 200 forskere og ostespesialister fra hele verden er for tiden samlet i Bergen for å dele siste nytt om forskning og fremtiden innen osteteknologi og melkekvalitet, bærekraft og innovasjon.

Publisert

Den norske fløyen av International Dairy Federation (IDF), med aktiv deltakelse fra NMBU, Tine og Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter, har samlet ostespesialister, forskere og folk fra meieriindustrien verden over, fra Australia til USA, til et storslått ostesymposium på Radisson Blue Hotel. 

Arrangørene lover spennende dager med kunnskapsrike foredragsholdere, nøye utvalgt for å gi de siste oppdateringene om vitenskapelige fremskritt i meierisektoren. Da med særlig fokus på høyeffektiv forskning knyttet til osteproduksjonens verdikjede, skriver arrangørene i en pressemelding. 

Symposiet varer ut dagen i morgen.

Gir innsikt i osteforskning

–  Vi synes det er spennende å få invitere eksperter fra hele verden til ostelandet Norge. Symposiet vil gi oppdatert innsikt i alt det spennende som foregår innen osteforskningen, samtidig som at vi får vist frem mangfoldet og kvaliteten på norsk ost i vakre Bergen, sier Ida Berg Hauge, daglig leder av Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter og leder av organisasjonskomiteen for IDFCheese2024. 

I løpet av symposiet i Bergen vil det blant annet bli tatt opp aktuelle temaer som bærekraftig produksjon og emballasje, innovasjon innen produksjon og prosessering av ost, ernæring, samt melke- og ostekvalitet. 

Programmet er designet for å dekke utfordringene meieriindustrien står overfor i dag, med både det industrielle og vitenskapelige perspektivet, heter det videre i meldingen. 

Flere av verdens fremste

På talerlisten er flere av verdens fremste forskere innen ost og meieri, mange av dem unge forskere som vil lede fremtidens osteforskning. 

Også norske forskere er representert.

  • Forsker Ragnhild Aabøe Inglingstad fra TINE skal presentere den spennende reisen om hvordan norsk geitemelk nå har fått kvalitet av verdensklasse.
  • Lege/PhD-student Helge Einar Lundberg ved Norges Idrettshøyskole skal fortelle om helseeffektene ved et daglig inntak av Jarlsberg.
  • En av verdens fremste i sitt felt, førsteamanuensis Davide Porcellato fra NMBU, skal holde et foredrag om sammenhengen mellom den mikrobiologiske kvaliteten til melken og sluttkvaliteten på osten. 

100 år med Kavli-ost

Dessuten markerer bergensbaserte Kavli i år at det er 100 år siden O. Kavli klarte å utvikle verdens første langtidsholdbare, smørbare ost, og vil være til stede på arrangementet som utstiller. 

Utover dette samles en rekke internasjonale selskaper innen meierisektoren seg med utstillinger og innlegg. 

Powered by Labrador CMS