Forskning

Et såkalt Raman-instrument er montert i Nofimas forsøkshall. Her beveger laksefilet seg over transportbåndet, slik at filets fettsyresammensetning kan måles. Foto: Tiril Aurora Lintvedt.

Fettsyresammensetning i laksefilet kan nå måles på sekundet

Det næringsrettede forskningsinstituttet Nofima har utviklet metoder for å kunne måle fettsyrene EPA og DHA i laksefileter raskt.

Publisert Sist oppdatert

Norsk oppdrettslaks er en god kilde til de sunne marine fettsyrene EPA og DHA som finnes i fet fisk. Dette til tross for at innholdet av disse fettsyrene har sunket de siste årene fordi en betydelig andel oljer fra sjømat er byttet ut med planteoljer i fiskefôret, skriver Nofima i en pressemelding.

EPA og DHA har en rekke positive helseeffekter på mennesker. Vi er anbefalt å innta disse daglig for å forebygge hjerte-/kar-sykdommer. For oppdrettslaksen selv er det også viktig med tilstrekkelig EPA og DHA i fôret for at den skal holde seg frisk, mener forskningsinstituttet.

Målingene vil ha stor nytteverdi

Det er fettsyrenes betydning som ligger bak behovet for å kunne måle og dokumentere mengden av dem i laksen, understreker Nofima videre i meldingen.

Det er flere grunner til at slike målinger er nyttige:

 • Næringen kan dokumentere effekt av fôr og fôringredienser på nivået av EPA og DHA i fiskekjøttet.
 • Dette er en viktig kvalitetsegenskap som kan dokumenteres ut i markedet og til forbrukere.
 • EPA og DHA er viktige markører innen avl og genetikk. Mange forskningsprosjekter innen fôr, ernæring og fiskehelse har behov for slike målinger.

Kan brukes på hele laksefileter

I dag må man bruke tidkrevende separasjonsteknikker (kromatografi) for å måle spesifikke fettsyrer. Det er både kostbart og tidkrevende og må utføres på bestemte laboratorier.

Nofima har de siste årene jobbet med å utvikle en rask og ikke-destruktiv metode for å måle andelen av fettsyrene EPA og DHA i laksefettet. Metoden skal kunne brukes på hele laksefileter uten fysisk kontakt og målingen skal kun ta et par sekunder per filet. Vi har studert og evaluert de to teknikkene Raman spektroskopi og avbildende nær-infrarød-spektroskopi (NIR).

Lovende resultater

Denne teknikken kan, i løpet av et par sekunder, måle mengden EPA og DHA. Det skjer ved at en laser belyser laksefileten som så kan skannes raskt uten noen form for fysisk kontakt.

Metoden er blitt testet på laks fra en rekke ulike oppdrettsanlegg som har fått ulikt fôr. Den viser seg å være svært nøyaktig. EPA+DHA kan nemlig måles med en nøyaktighet på omtrent 0,5 prosent av totalt fett.

Typisk variasjonsområde for EPA+DHA i laks er 4 til 12 prosent av totalt fett heter det videre i meldingen.

Fakta om forskningen

 • Målet er å bidra til bedre utnyttelse av råvarene, en sunnere befolkning og bedre matopplevelser.
 • Metodene er utviklet innen DigiFoods, et senter for forskningsdrevet innovasjon. De er del av doktorgradsarbeidet til Tiril Aurora Lintvedt.
 • DigiFoods er finansiert av Norges forskningsråd og partnerne.
 • Forskningen startet opp i november 2020. Varigheten er åtte år.
 • Det er gjort i samarbeid med Lerøy og den amerikanske bedriften MarqMetrix som utvikler og selger Raman målesystemer.
 • Avbildende spektroskopi ble gjort med det norske kameraet HySpex fra Norsk Elektro Optikk som brukes i den industrielle skanneren til Maritech.
 • Senteret ledes av Nofima, med Sintef Smart Sensor Systems og NMBU (Norges miljø- og biovitenskapelige universitet) som de viktigste vitenskapelige samarbeidspartnerne.
 • Aktuell vitenskapelig publikasjon for forskningen.

Per i dag egner metoden seg svært godt til raske målinger på et laboratorium eller ved siden av linja i et produksjonslokale, mener Nofima. På litt lengre sikt ser instituttet for seg at Raman også kan settes direkte på produksjonslinja og måle hver eneste laksefilet. Dette vil imidlertid kunne kreve for eksempel robotiserte målinger.

Kontinuerlige målinger

Aktuelle Raman-målesystemer koster i dag rundt 700.000 kroner. Kostnaden må vurderes opp mot de mulighetene det kan gi for effektiv dokumentasjon og kvalitetssortering, understreker Nofima.

Raman har for det meste blitt brukt på laboratorier. I Digifoods, Nofimas senter for forskningsdrevet innovasjon, utvikles teknologien slik at den kan brukes til kontinuerlige målinger på mat direkte i produksjonslinjene. Resultatene så langt er meget lovende, og vi har tro på at matindustrien vil dra nytte av metoden for å sørge for jevn kvalitet og mindre svinn i sine prosesser.

Instituttet samarbeider også med genetikere for å finne ut om metoden kan brukes direkte i avlsarbeidet for å velge ut fisk med ønsket fettsammensetning.

Avbildende NIR-spektroskopi

Avbildende NIR-spektroskopi (hyperspektral) er allerede i bruk for in-line målinger i matindustrien, poengterer det næringsrettede forskningsinstituttet.

Metoden brukes for eksempel til måling av fett i laksefileter, fett i kjøtt, protein i kyllingfileter samt restblod i hel hvitfisk og laksefileter. Vi vet at avbildende NIR egner seg meget godt til måling av totalt fettinnhold, men det har vært mer usikkert om den også kan brukes til bestemte fettsyrer som EPA og DHA.

Studiene viser at metoden ikke er like nøyaktig som Raman, men gode beregninger oppnås også med denne teknikken. Et fortrinn med avbildende NIR er at teknologien er mer moden enn Raman, og meget godt egnet for målinger direkte på transportbånd.

Powered by Labrador CMS