Ernæring

Regjeringen har bedt om forslag til effektive tiltak som bidrar til et sunt kosthold. Nå leverer ekspertgruppen sine anbefalinger. Foto: Frank May | NTB

Hva får folk til å velge sunnere mat? Eksperter kommer med råd

En ekspertgruppe har prøvd å finne ut om for eksempel matglede kan bidra til at vi spiser sunnere. I morgen, fredag, overrekkes gruppas rapport til helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol.

Publisert Sist oppdatert

– Rundt to tredeler av dødsfallene her i landet har bakgrunn i ikke-smittsomme sykdommer som kreft, diabetes type 2, hjerte- og karsykdom, demens og psykiske lidelser. Godt kosthold er derfor en av faktorene som forebygger dette, påpeker departementet i en pressemelding i forkant av rapport-overrekkelsen.

Ekspertgruppa ble nedsatt av regjeringen i fjor sommer og ledes av Geir Sverre Braut.

Mandatet var å finne kostnadseffektive tiltak som bidrar til bedre kosthold. Målet er også å jevne ut sosiale forskjeller. Billig mat er som kjent ikke alltid sunnest.

Kostholdsråd i bunn

Utredningen tok utgangspunkt i Helsedirektoratets kostholdsråd og utfordringene i det norske kostholdet.

– Dersom det finnes vitenskapelig bevis for det, skal også aspekter rundt matglede og matgledes effekt på helsen omtales, heter det i mandatet.

Gruppa har også sett på om matomgivelser og tilgang til sunn mat har betydning. Den har dessuten sett på eventuelle økonomiske virkemidler, men en vurdering av momssystemet var ikke del av oppgaven, opplyser departementet.

Powered by Labrador CMS