Ernæring
Har trolig funnet årsak til matforgiftning hos spedbarn
Flere spedbarn i alderen 5 til 6 måneder ble i vinter syke etter å ha spist produkter fra Den Sorte Havre. Nå kan man ha funnet årsaken til matforgiftningen.
Produktene ble trukket tilbake i starten av januar etter flere meldinger om mulig matforgiftning.
Undersøkelser, gjort av Mattilsynet i samarbeid med Veterinærinstituttet, Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) og Folkehelseinstituttet (FHI), viser at det mest sannsynlig dreier seg om matforgiftning.
Toksiner
– Det observerte sykdomsforløpet hos barna er typisk for matforgiftning forårsaket av toksin som produseres av bakterien Bacillus cerus, opplysier seniorforsker Umaer Naseer ved FHI i en pressemelding.
Ingen av spedbarna ble lagt inn på sykehus, og alle er nå friske.
Mattilsynet har tett dialog med Den Sorte Havre i arbeidet med å undersøke hvor i produksjonsprosessen bakterielle toksiner kan ha blitt dannet og vil ha videre oppfølging av virksomheten.
- Her kan du lese Veterinærinstituttets vurdering.