Emballasje

Joika, Gilde Bog og Prior Kylling er produkter som nå kommer i ny emballasje.

Nortura kutter hermetikkboksene for miljøet

Nortura skifter ut emballasjen til nesten 4 millioner hermetikkbokser med kartong for langtidsholdbar mat.

Publisert Sist oppdatert

Det kutter CO2-utslippene fra emballasjen med inntil 80 prosent. Nortura har investert 50 millioner kroner i ny pakketeknologi.

Å investere i klimasmart emballasje er en prioritet for oss

Først i verden

Kjente produkter som Joika, Gilde Bog, Prior Kylling og Snurring kommer nå i ny emballasje, melder selskapet i en pressemelding.

Teknologien bak heter TetraRecart og er utviklet av det svenske selskapet Tetra Pak. Nortura er første produsent i verden til å introdusere rene kjøttprodukter med denne emballasjen.

– Nortura har ambisiøse mål for å redusere vårt klimaavtrykk og vi ser kontinuerlig etter nye måter å bli mer bærekraftige på. Å investere i klimasmart emballasje er derfor en prioritet for oss, sier konsernsjef Anne Marit Panengstuen i Nortura.

LES MER | Miljøforkjemper og ASKO-topp Torbjørn Johannson gir Nortura honnør for å gå foran i emballasjeutviklingen

200 års historie

Hermetikkboksen har en over 200 år gammel historie. Byttet til de nye kartongene reduserer klimautslippene med inntil 80 prosent. Fordi den nye emballasjen er vesentlig mer plasseffektiv, vil det bli færre biler på veiene. Bare på inntransport av emballasjen vil man spare 9 av 10 lastebiler sammenlignet med i dag.

I 2019 produserte Nortura 3,8 millioner av disse hermetikkproduktene, tilsvarende 300.000 kg metall.

TetraRecart-kartongen er laget av fornybar råvare og kommer fra miljøsertifiserte skoger. Den er resirkulerbar og enkel å kildesortere som papp.

– Med så store volum som vi årlig selger av disse produktene, så er det et stort miljøbidrag når vi nå endrer emballasjen, sier Panengstuen.

Nortura lover at produktene fortsatt vil ha den samme gode smaken, men enkelte vil kanskje oppleve produktene som friskere og mer delikate. Joika fyller 60 år i 2020 og er, sammen med Gilde Bog, blant de største produktene i denne produktkategorien.

– Dette er et viktig satsingsområde for oss, og vi vet det er en ambisjon for handelen å gjøre klimasmarte valg. Nå ser vi flere muligheter i samarbeid med handelen framover, sier Panengstuen.

Kan fortsatt kalles hermetikk

Visste du at hermetisering er en konserveringsmetode og at alle hermetiserte matvarer, uavhengig av emballasjetype, kan kalles hermetikk? Tradisjonelt har disse produktene blitt emballert i metallbokser som på folkemunne er det vi kjenner som hermetikk. Derfor omtaler Nortura den emballasje som kartong, selv om dette er hermetiske produkter.

Powered by Labrador CMS