Emballasje

Makrellselger Bjørn Håkon Liland med de nye makrellboksene fra Lofoten, som nå kan pantes.

Innfører pant på makrellboksene

Lofotprodukt AS gir 50 øre i pant for hver tomme makrellboks du resirkulerer.

Publisert Sist oppdatert

Nå kan kunder som kjøper Lofoten Makrell i tomat pante og tjene penger på de tomme boksene, samtidig som de gjør en innsats for miljøet. Ved å skanne de tomme makrellboksene får man nå 50 øre i pant for hver eneste boks man resirkulerer. Nå oppfordrer de kundene til å bli med på den største pantenyheten siden flaskepanten ble innført i 1942, skriver Lofotprodukt AS i en pressemelding.

Først i Norge

– Vi er først i Norge med dette, og er helt sikre på at mange aktører kommer etter. De siste årene har vi gjort flere emballasjeforbedringer for å bedre resirkulering og avfallsreduksjon. Nå håper vi å få med oss forbrukerne til å pante makrellboksen. Over 70 prosent av nordmenn spiser makrell i tomat, noe som tilsvarer over 30 millioner bokser i året. Hvis vi kan bidra til at enda flere leverer makrellboksen til gjenvinning istedenfor at den havner i søpla, er det mye å hente for miljøet, sier Øystein Rist, daglig leder i Lofotprodukt AS, selskapet bak merkevaren Lofoten.

Miljøtiltak

Aluminium egner seg godt som emballasje da det sikrer god produktbeskyttelse og lang holdbarhet, og dermed redusert matsvinn. Men aluminium er energikrevende å produsere, og et viktig miljøtiltak er derfor å gjenvinne emballasjen.

Å lage noe av gjenvunnet aluminium krever kun 5 prosent av energien som trengs for å produsere ny aluminium fra bunnen av og materialet kan ifølge Grønt Punkt Norge gjenvinnes i det uendelige – til alt fra nye makrell i tomat-bokser til broer, tog og sykler.

Skannes i app

Med Bower-appen skanner brukeren strekkoden på boksen, leverer emballasjen til sin nærmeste gjenvinningsstasjon utenfor eller i hjemmet, og samler pantepenger direkte på mobilen. Det er rett og slett et pantesystem for emballasje. Alle produktene fra Lofoten kan pantes i Bower-appen, men panter du Lofoten Makrell i tomat-boksene får du ekstra pant.

– Vi vet at mange makrell i tomat-bokser går i restavfallet fordi det oppleves grisete og lukter, spesielt om du må oppsøke en gjenvinningsstasjon utenfor hjemmet. Gjennom Bower-samarbeidet håper vi å oppmuntre flere til å gjenvinne gjennom bevisstgjøring, og ikke minst – pantepenger. Appen har på kort tid blitt stor i Sverige, og som første aktør i Norge starter vi med makrell i tomat for å teste interessen i det norske markedet. På sikt håper vi at dette kan skape gode vaner hos forbrukerne, også når det kommer til andre type produkter og emballasje, sier Øystein Rist.

– Vi gleder oss derfor stort over at Lofoten som første aktør i Norge innenfor mat nå velger å starte et samarbeid med oss i Bower. Vi håper det vil sende et sterkt signal til resten av bransjen om hvor vi er på vei, sier direktør Suwar Mert i Bower.

Powered by Labrador CMS