Emballasje

Runa Haug Khoury, daglig leder i startupen Aion og Jan Christian Vestre (Ap) nøt sin første lunsj på den miljøvennlige nyvinningen. Næringsministeren påsto at kantinematen smakte enda bedre enn den pleier.

Departement tar i bruk evigvarende serveringsbrett – på abonnement

Maten i Nærings- og fiskeridepartementet serveres fra nå av på brett som er laget av 100 prosent resirkulert marint plastavfall. Som en abo-ordning. Bak ideen står startupen Aion.

Publisert Sist oppdatert

I dag hentet næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) sin første lunsj på et serveringsbrett laget av havplast. Det er laget av 100 prosent resirkulert plastavfall – som gamle garn, tauverk og not.

Hans departement, eller rettere sagt Departementenes sikkerhets- og serviceorganisasjon (DSS), er først ute med denne nyvinningen, og han håper at mange flere vil følge etter. Også private bedrifter.

Sirkulær forretningsmodell

Serveringsbrett av resirkulert plastavfall høres ut som en vinn-vinn-idé. Søppel, som forurenser havet, blir brukt om igjen.

Det unike er imidlertid ikke hva brettene er laget av, men at forretningsmodellen til startup-selskapet Aion er sirkulær. Det betyr at departementet betaler for «tjenesten serveringsbrett». De eier ikke brettene.

Evigvarende

Når det er utslitt, tar leverandøren dem i retur, kverner det opp og lager nye brett av materialet. Havplasten holdes på denne måten i bruk og forblir i et lukket og sirkulært kretsløp, forklarer Runa Haug Khoury som er daglig leder i Aion. Hun har blant annet bakgrunn fra miljøorganisasjonen Bellona.

Design, materiale og returordninger tillater at serveringsbrettene blir gjenprodusert til nye brett om og om igjen. Dette resulterer i en betydelig reduksjon av CO2-utslipp sammenlignet med bruk av ny plast, og eliminering av avfall i verdikjeden.

Serveringsbrettene kan derfor med rette kalles evigvarende, for de vil aldri bli kastet.

Næringsminister Jan Christian Vestre har stor sans for Aions forretningsmodell. Han vil helst ha slutt på bruk-og-kast-samfunnet og er opptatt av at staten inngår flere avtaler med næringslivet som sørger for gjenbruk av materialer.

Miljøvennlig regjeringskvartal

Vestre poengterer at det nye regjeringskvartalet, som er under bygging nå, skal driftes miljøvennlig, med flere sirkulære tjenester og forretningsmodeller.

Sirkulære brett er bare ett av tiltakene, lover han.

Fakta om startup-selskapet Aion

  • Aion er en norsk startup, spunnet ut av Aker BioMarine, som har som formål å skalere en sirkulær plastøkonomi industrielt.
  • Aion hjelper bedrifter med en skreddersydd, sporbar og sirkulær verdikjede for kunders produkter og plastavfall.
  • Ved å samle inn og analysere data i sin teknologiplattform, kan man optimere verdikjeder, sikre sporbarhet og gi nøyaktige ESG-beregninger og materialrapportering. Dette kalles sirkularitet som en tjeneste.
  • Aion leverer allerede brett laget av resirkulert plast til McDonald’s i Skandinavia.
  • Næring- og fiskeridepartementet er selskapets første offentlige kunde.
Slik ser det ut, Nærings- og fiskeridepartementets resirkulerte serveringsbrett. Det er laget av marint plastavfall som er blitt kvernet opp og blitt til granulat. Sluttresultatet er grønne matbrett til kantinen. Foto Hermann Möhring
Powered by Labrador CMS